Scoil: An Charraig (uimhir rolla 13946)

An Charraig, Co. Dhún na nGall
S. Ó Beirn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé greim air. Chonnaic Pádraig rud éigininteach scríobhtha ar a bhróg. Breathnuigh sé é go mhaith agus chonnaic se gurb é an diabhail a bhí scríobhtha air.
    D'éirigh sé as an chathaoir a rabh sé ina shuidhe air, agus thug sé aghaidh ar a bhaile. Siubhal sé, agus shiubhal sé, ach ní rabh sé ar an bhealach ceart. Thoisigh sé ag scairtigh ach ní bhfuair sé freagra as aon duine. Ní rabh freagra aige go caidé bhealach a bhí sé air. Ní fhaca sé aon duine agus ní fhaca sé bealach ar bith ach oiread. Shuid sé síos ar an claidhe mar bhí sé an tuirseach ina dhiaidh an siubhal fada a bhí aige, agus i gcionn tamaill thuit sé ina chnap codlata. Thoisigh sé a bríon glóide, agus shíl sé go rabh sé ag cainnt leis an diabhail.
    Nuair a mhuscail sé bhí bánughadh an lae ann agus connaic sé an chineal áit a bhí sé ann. Bhí sé astoigh ins an portach agus ní rabh aon rud le féiceáil
    S. Ó Beirn
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)