Scoil: An Charraig (uimhir rolla 13946)

An Charraig, Co. Dhún na nGall
S. Ó Beirn

1. Sgéal
    "Iascaire beag a bhí i mbéal átha Seannaigh".
    Bhí iascaire beag i mBéal átha Seanaigh tá fad ó shoin. Bhí muirinn mhór aige agus ní rabh slighe-beatha ar bith aige acht ag iascáireacht. Lá amháin chuaidh sé amach ag iascáireacht acht ní bhfuair sé beathac eisg ar bith, chuaidh sé amach an dara lá agus ní bhfuair sé iasg ar bith ac oiread. Máisín an tríochad la chuaidh sé amach arais. Ní rabh sé i bhfad amuigh gur éirigh an Maighdean Mara amuigh ar bhárr a slota. D'fiafrúigh sí dó an rabh sé ag fághail mórán eisg. Dubhairt sé nach rabh nach bhfuair sé aon ceann le cúpla lá . "bhál," arsa sise, "ma bheir tú dó mhac is sine domhsa
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0316: The Nix of the Mill‑pond