Scoil: An Charraig (uimhir rolla 13946)

An Charraig, Co. Dhún na nGall
S. Ó Beirn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na bheirt buachaillí nuair a dhubairt an gasúr go rabh mála óir aige. Bhí an mháthair annsin ina gcomhnuidhe annsin ach fuair fear an toighe bás i rith an ama agus bhí am an cruaidh aici. Thug sí teine do'n sciobal an oidhche a chuaidh siad ar shiubhail agus shíl seisean go rabh na buachailí ann. Chuir siad suas teach uair agus bhí brón mór ar an bhean ar an rud an rinne sí an oidhche sin. Ní rabh siad ag íte cúpla iasg aníos ach bhí biadh an mhaith aca. Nín rabh sé i bhfadh in a dhiaidh sin go bhfuair bean bás agus b'féidir go bhfuil siad ina gcomhnuide annsin go fóill. Bhí brón mór ar na buachaillí in dhiaidh bás a mháthair. Bhí siad ina gcomhnuidhe annsin go rabh siad ina daoine an sean agus dh'fág siad an airgead do na daoine bochta a bhí ina gcomhnuidhe thart fan ceanntar sin mar bhí na daoine sin an mhaith dóbhta Bhí na daoine bochta an lúthghaireach
    Peilim Ó Gallóchubhair
    Eamon Mac Giolla Easbuigh