Scoil: Edenfinfreagh (uimhir rolla 8901)

An tÉadan Anfach, Co. Dhún na nGall
Conn Mac Diarmada

aníos annseo agus suidh fút”.
    “A Mhathair”, ar seisean, “tá an ainnir is ailne dá bhfacaidh súl ariamh ag teacht anall an camhsa”.
    Ba ghoirid gur bualadh an doras agus tigidh isteach an ainnir áluinn, “Go mbeannuighidh Dia annseo”, arsa seisean. “Go mbeannuighthear Duit, cé bith tú fhéin”, arsa Mháire, “A Dia na glóire nach mall dó thriall”
    “Mall faraor a bíos mo-triall-sé i gcómhnuidhe” ar seisean, “Tá mé anois le cúig bliadhna a’ shiubhal boithre (le) agus bánta na h-Éireann ar lorg feasa agus mó dheacracht oraibh a sléibhte Thír Chonall, níor tainig dí - mhisneach orm ariamh go d’tainig mé in mbur measg”, arsa seisean. “Agus caidé an séort (fuin) feasa atá úait”? arsa Máire.
    “Tá maise”, arsa seisean “Nuair a bhí mo mhathair ar leabhaidh an bháis dubhairt sí liom fághail amach cé mé
    Cait Ní Chuinn
    An Mhullaigh, Co. Dhún na nGall