Scoil: Edenfinfreagh (uimhir rolla 8901)

An tÉadan Anfach, Co. Dhún na nGall
Conn Mac Diarmada

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fhéin, sé sin cé m’athair agus dubhairt sí liom na i gcathracha no i mbailte móra no i bpáipear a geobhainn a t-éolas acht ó’n áit beag uaigneach i ngleanntain sléibhe ó fhear feasa.
    “Ó”, arsa Máire “deánfhaidh sin, níl lucht feasa ceadaiste ag déir nóeaglais.
    “Och, Oc” arsan ainnir ag tabhairt agaidh ar an do ‘rus” ní tuigthear me agus is cosamhail nach dtugfhear go deó”.
    Nuair a bhí sé imthighthe amach, arsa buachailli “A mathair, nár géar an mhaise dhuit deargadh a bhaint as an bean uasal sin”.
    “Ba ghéar maisé”, arsan mhathair, acht dar ndóighe is iomdha rud a caithfheas duine a deánamh ar son a chreidimh”. Níor dhubhairt an buachaill níos mó acht baint as amach indiaidh an ainnir. D’fhiafruigh sé dí caidé an seórt feasa a bhí uaithe agus dinnis sise do gur [fu]?
    Cait Ní Chuinn
    An Mhullaigh, Co. Dhún na nGall