Scoil: An Ceann Garbh (uimhir rolla 13954)

An Cionn Garbh, Co. Dhún na nGall
Maighréad Nic an Bhriathartaighe

1. Scéal Fíor

Am amháin bhí bean na luighe agus í iongantach tinn. Cuireadh fá choinne an t-sagart acht bhí sí marbh nuair a tainic sé.

2ad Nodlag 1938.
    Am amháin bhí bean na luighe agus í iongantach tinn. Cuireadh fá choinne an t-sagart acht bhí sí marbh nuair a thainic sé. Chuaidh an sagart ag radh urnuighe do'n anam annsin mar bhí sé ro mhall le dadaidh eile a deánamh. Ní raibh sé a bhfad na seasamh ag an leabaidh a rabh an corp uirthí nuair a sóchruigh sé an anal ag teacht arais ag an té a bhí indiaidh bás dfághail sul a dtainic sé. Bhí iongantas air ní nach iongnadh, agus bhí iongantas níos mó air nuair a an bhean agus a dubhairt sí go bfuair sí cean theacht arais go ndeánadh sí siochchan le Dia. Déist an sagart í agus thug sé na sácramuinti deireannacha sí. Nuair a bhí sin déanta aige dfiafruigh sé dí caidé a sabhail é, na caidé a rinne sí 'na saoghal a fuair cead dí teacht arais on t-saoghal eile. Dubhairt sí leis gur b'é urrnuighe na leaptha a shábhail í, sin urrnuighe a deireadh sí
    Muiris 'Ac Dáibhid
    An Chomairce, Co. Dhún na nGall