Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mac an ríogh a gnaithe dó fhear an toighe rinneadh siad féasta mór agus d'ith siad agus d'ól siad agus cheoil siad go rabh siad tuirseach. Lá-thar-na-bhárach pósadh mac an ríogh agus an cailín óg.
    D'fhan an fear beag ribeach ruadh agus mac an ríogh sa teach seo go cionn míosa. Nuair a bhí an mhí thuas d'imthigh an fear beag ribeach ruadh agus mac an ríogh agus a bhean leo, ag tarraingt ar an bhaile. Ar a mbealach 'na bhaile bhí aca le dhul fríd an choillidh cheudna ar casadh an fear beag ribeach ruadh do mhac ríogh na hÉireann. Nuair a bhí siad i lár na coilleadh d'éaluigh an fear beag ribeach ruadh gan mhothughadh, agus d'fhág sé mac an ríogh agus a bhean.
    Tamall 'na dhiaidh sin fuair mac an ríogh amach gurbh' é an fear ceudna a bhítear a chur san roilig, an lá a d'fhág seisean an baile ar thuairisg a mhná, a bhí ins an fhear beag ribeach ruadh.
    A Críoch
    Ní mhillean déagh-glór fiacail 's ní bhíonn fiadhta ach duine dona (-sean rádh)