Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall ac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a tháinig an fear ní raibh scolb no sgéala leis fa dtaobh daobhtha. Chuaidh an cailín beag 'un an bhaile agus bhí a fhios aicí gur cailleadh ins an tsneachta iad.
    Chuartaigh fir agus peus iad go cionn trí lá agus ag deireadh an ama sin fuair siad ina luighe ag bun binne iad fada fríd a chéile. Shíl gach duine go mbeadh siad marbh ach ní raibh aon rud ortha, nuair a fuair siad aire.
    Cheannaigh siad biadh an lá a d'imthigh siad agus choinnigh siad iad fhéin beo. Chruinnigh na daoine airgead daobhtha agus chuir rí na Frainnce anall cupla céad punnta anall chuca.
    Chuir bainrioghain na Spáinne anall eadach agus airgead chuig an chailín a bhí ina máthair ar na paistíbh ar feadh na dtrí lá. Dubhairt sí fósta leobhtha gur chóir daobhtha í
    1. am
    Bríghid Ní Dhubhgáin