Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall
Niall Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tú gabhail a ma fhághail cheana fhéin" arsa an feirmeoir. Dubhairt an stócach go gcaithfeadh sé an t-airgead a thabhairt 'na bhaile na go rabh a athair agus a mháthair bocht agus go gcaithfeadh séan t-airgead a thabhairt daobhtha.
    Dubhairt sé leis go dtiocfadh sé arais agus d'imtigh sé ag tarraingt ar an bhaile. Nuair a chonnaic an t-athair agus an mháthair é ag teacht reath siad an mhéid a bhí ina gcorp go dtí go dtáinig an péire aca go dtí an mac. Bhí an oiread sin lúthgháire ortha nuair a chonnaic siad an mhéid airgid a bhí leis agus gurb mharbh siad ceann de'n eallach.
    Nuair a bhí sí marbh aca thug siad cuireadh do mhuintear an bhaile a theacht ar feeasta Dia Domhnaigh. Bhí iongantas ar na daoine an mhuintir seo a bhí comh bocht aus bhí go dtiocfadh leo bó a mharbhadh. Tháinig an Domhnach agus chruinnigh na daoine go teach an féas, agus bhí sin aca féasta ar dóigh.
    Nuair a chonnaic an muintir a bhí ag teacht chuig an fhéasta an mac chuir siad fáilte mhór roimhe. D'innis an mháthair agus an t-athair do iomlán dá rabh istoigh goidé comh maith le n-a
    Conall Mac Suibhne
    Séan Ó Gallchobhair