Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

An Fear Fallsa
    Bhí fear ann am amháin a bhí iongantach fallsa. Ar mhullach a thighe bhí an-rud féir ag fás, agus ba bhocht leis seo a leigint amudha. Scaoil sé amach a bhó agus chuir sé suas í, go n-iosfadh sí an féar. Bhí pota brachain le déanamh aige, agus rinne sé amach nuair a bhéidheadh seisean ag déanamh an bhrachain go dtiocfadh an bhó anuas. Chuir sé rópa (anuas) ar mhuinéal na bó, agus leig sé an ceann eile de’n rópa anuas an t-simléir. Tháinig sé isteach ‘un tighe annsin agus cheangal ceann an rópa thart ar a chorp fhéin.
    Bhí go maith gur thosaigh sé ag chur na mine ar an phota. Thug an bhó léim anuas, agus tharraing sí mó dhuine bocht suas an t-simléir. Bhí sé annsin go dtáinig cómharsa thart agus ghearr sé an ropa.
    Olc mar bhí an chúis i dtús, bhí sé níos míle measa anois, ná thuit sé isteach sa bhrachán agus
    AT0950: Rhampsinitus