Scoil: Dubhchoradh

An Dúchoraidh, Co. Dhún na nGall
Máighréad, Bean Mhic Amhlaoidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an bhachta. Bhí cró beag toighe agus bóitheach aige istoigh i n-urlár bachta agus ní rabh aon bheathach i na sheilbh ach tarbh agus bearrach. Cé bith mar bhí fuair an bearrach bás agus chur Seámus agus comharsanach de chuid é amach giota ó’n teach. Anois ní thiocfadh le Seámus an tarbh a leigint amach leis fhéin. Tráthnóna amháin nuair a d’éirigh an feár gann. Leig sé amach thart fan teach é. “Tuill” a béarfadh sé ar an tarbh agus tráthnóna tháinig sé amach a cuartughadh an tairbh. Sgairt sé air acht leig an tarbh búithre mire as.
    Fuair Seámus bata agus d’imthigh ag rith. Smaoitigh sé go mbféidir gur boladh fola an bearraigh a mothaigh sé agus go dteachaidh sé ar mire agus ar ndóighe ba
    Conall Mac Dáibhidh
    Clochar na nGabhar, Co. Dhún na nGall