Scoil: Loch an Iubhair (uimhir rolla 16829)

Loch an Iúir, Co. Dhún na nGall
Pádraic Mac Giolla Bhríghde

fa dthobh de.
    Lá amhain tháinig cailleach na gcearc isteach ag an bhainríogain. “Ar cualaidh tú suid arsa seise”? níor chualaidh arsan bhainrioghain caidén sgeal leat?. “Is binn béal na thost ar seise na leig an dadaidh ort!”
    Car cualaid tú ariam fa’n tríur mac atá ag an riogh istoigh san oilean Ní h-amhlaidh ar chor ar bith arsa an banrioghain níl sin fíor Bhal arsa cailleach na gcearc tá sin fíor agus i n-áit an Breacag Breach Breag an biadh a tabhairt dó na boctaibh tá sí a tabhairt do na dearbhreathacha.
    Anois arsa cailleach na gcearc chúir tusa bean na dtrí súil leithe imbarach agus ceadh aicí i a coimead. Lá tharnabarach dubhairt bean na dtrí súil go rabh sí ag dúl leithe níor mhaith leis an breachag breach bréag seo acht níor leig sí dadaidh uirthi. Bhí sí ag deanamh go rabh rud eiginteacht ag gabhail suas fa na dearbhratara.
    Siubhal leo a’s níor bfada a chuaidh siad gur casad com drían orta. “Bain arna a’s ithe a’s tabhair airne leat arsan Breacaig Breach Breagh
    Siubhán Ní Ghallcobhair
    Anagaire, Co. Dhún na nGall