Scoil: Dún Lúithche (uimhir rolla 16423)

Dún Lúiche, Co. Dhún na nGall
Séamas Mac Giollabhrighde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ba é an gnás ins na poblacha seo na páisdí uilig a chur an Lagain ar feadh sé mhí don bliadhain, le na mbeatha a shaorthugadh , agus ba é an bealach seo a ba gnáthach leo a suibhal ag imteacht agus ag pilleadh a bhaile.

Sé mhíle agus fiche fad an bealaig seo go Litir Ceanainn, agus creidim gur iomdha croidhe cráidte agus cos sgallta a chuaidh an t-slighe ceadna.
    Na fir a bhí ag dul go halbain, thrialladar an bealach ceadna ag imteacht agus ag pilleadh agus an ualaigh leobhta ar a nguailneacha.
    Tá deireadh leis an sglábhuideacht seo le fada, agus is maith an biadh ar siubhal é.
    Níl fiachadh ar dhuine ar bith na bealaigh seo a shiubhal anois tá gléasaí gasta le na n-iomcar: agus i náit daoiní a bheith ag tabhairt a gcúl ar a bhaile tchídim gach samhradh gluaisteain mhóra as Sasain as Albain, ag tabairt famairí go dtí teac ósta Ghaoith-Dobhair, ar a gcuid laethe saoire. Déirig suas moran tighthe ósta fríd an phobail seo ar na maillibh, agus seo an bealach a dtig na strainseirí ar cuairt.
    Nach mór an t-áthrach seo i leith-chéad bliadhain?
    Ní mheasaim go rabh daoine na gcómhnuide san áit seo go dtí le cupla céad bliadhain.