School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    a choinneáil ortha ar feadh an ama a rabh siad faoi phionnas. Deirtear gur chaith cailín am áirithe, seacht lá sa phríosún seo as gaduidheacht.
    Le linn na gorta is cosamhail go rabh morán cath ag dul ar fiadhain agus ag baint faotha fana beanna seo- i mín na gcath.
    Oidhche amháin tháinic sgaifte aca isteach i dteach. Ní rabh na dorsa an uair sin ar an chuid ab feárr. Bhí pisín cait na luighe a chois na teineadh bheir ceann aca air agus tug leis in a bhéal é. Bhí fear an tuighe na luighe i leaba eisteanadh. Thainic sé an scat a teacht isteach agus ag tabhairt leo an phisín. Léim sé amach bheir ar an mhaide bhriste agus bhain daobhtha an pisín. Theith siad gan baint leis.
    Gaoth Dobhair, Co. Dhún na nGall