Scoil: Gleann Sál (uimhir rolla 12627)

Gleann Sál, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Ceithearnaigh

1. (gan teideal) (ar lean)

Sa tseanaimsir bhí rí ann agus bhí triúir mac aige.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a bi ann agus geata airgid ag dul isteac an. Do bi tead do pearlai ar crocad on ngeata. Nuair a tarraing se e ceard a cualad se acht an cluigín ba binne da gcualtas ariam sa gcaislean. Do hosclad an ngeata ni facaid se an te a dfoscal e agus bi iongnad air. Dho bhuail se isteac. Do bi teine mor ar lasadh san halla agus ceard a tiocfad amac act fuireanncat ag damsadh agus ag deanam ceoil. Leat suile ar an mac ara feiceal sin do acht sul a rab am aige focal a rad stad an ceoil ag tainig isteac cat ban a tionnlacan do breatniug se uirri. Do tuigead do nar leag se suil ar cat com h-alainn maiseac lei. Ceard failte romat a duine uasal arsan cat ban ag umlugad do na biod fatcios ort. Dfan se sa gcaislean aoibinn bi saogal breag aige ann. Ni aire se an t-am ag dul tart. La amain bi se fein agus an cat ban amuig sa ngairdin dubairt an cat ban leis nac rab fagfaid don da bliadain act seactmain. Ceard a deanfas me cor ar bit ni beid me indon dul abaile Na biod fatcios ort arsan cat ban geobad mise capall a iomcarocas abaile tu. Act ca bfuil an bean geobad mise bean duit faoi ceann cupla la eile. Dubairt an cat ban leis an rud a dearfadse leis a deanad. Geal an mac go ndeanad. Bain an ceann diomsa. Nior mait leis sin a deanad le na cairde a bi com cneasta sin leis. Bfuil is agat ceard a tarla datriugead crut an cat ban ceard a tuit amac act an bean bailne os a comair. Nuair a fuair an beirt acu abaile bi an da mac eile rompa. Nuair a tainig an ri an bean a bi ag an mac dob oige . Dubairt se nac rab bean ar bothar an doman com deas lei is tusa a beas na ri tar eis mo bas.
    AT0402: The Mouse (Cat, Frog, etc.) as Bride