Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Peadar. 'Fad is rith tú tá tú gaibhte sa deiread" "Tcím go bfuil" arrsa Peadar. "ac le mhur dtol tabair faill damh an fhéasog a baint díom". Nuair a bhí sé réidh nígh se a éadan agus nuair a bhí sé ag dul amach ar a ndoras leim fear dé na peus go ndeanadh sé príosunach dé ach bhuail Peadar dórn air agus agus leag sé é. Annsin leim fear eile aca air agus rinneadh an cleas céadnn leis . Ansin leim an tríomhadh fear air agus rinne sé an cleas ceudna leisean bhí an tríur aca na gcodhladh ar an urlár .Arsa an fear le na dheirbhsiur 'creidim go bhfuil fhios agatsa an áit a gcuirfhea na gunnaí i bhfuil san áit nach bfeiceadh aon duine a chóidhche iad. Bhi loch ar an bhaile agus thug si léithe na gunnai agus chaith síos isteach anns an loch iad. Annsin d'imthigh an trúir léobhtha leis na ceigeanna poitín . Ni theachaidh an cailin acht giota d'en bhealach agus d'iomchur an t-athar agus an mach na ceigeanna atharna gach uile ghiota go rabh siad ans na Cealla Beaga.
    Mhusgail na péus lá thar na bhárach agus d'imtigh siad leó na bhaile. Nuair a phill Peadar abhaile bhí na péus uilig na dhíad agus b'eigean do a ghabhail ar an sheachnadh.Bhí fear i mBaile an Droichead a rabh 'Lebat' mar ainm air agus chur se sgéula fhad le
    1. táirgí
    Proinnseas Ó Baoighill