Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

a bhi sa crann go dtiocfadh leis talamh a fheicheal
    Tháinig siad í dtír agus cuaidh mac an cheannuigh ag siubal thart. Connaic sé gur ar oilean a bhí sé agus eadadh leac air. Cuaidh sé isteach chun toigh agus bhí cailín óg istoighe ann. Fuair mac an cheannuigh lóistín sa teach agus annsin pill sé ar an bád a d'innse do na feara. Nuair a bí sé giota 'on teach cualadih sé rud eigineacht mar bhéadh duine ag caoineadh. Tionntuigh sé tart agus tcí sé bean giota uaidh. Cuiadh sé fhad leithe agus d'fiafruigh sé dithe cad tuighe a rabh sí ag caonadh.
    Dubhairt sí go rabh sí ag caonadh cionnuis go rabh fios aicí go mairbfidhe eisean anocht. D'inns sí do go rabh trúir gaduidhe na gcomhnuidhe sa teach sin agus go rabh ordú ag an cailín deoch codhlata a tabhairt d'on té a rachadh ar lóistín ann. Bhí boltaí iarrain faoi an leabaidh a bearfidhe do agus nuair a tiochfas na gaduidhení isteach tairnigheadh siad na
    Cathal Mac Giolla Easbuic
    Aindreas Mac Giolla Easbuic