School: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

1. (continued from previous page)
    agus tuitedh an té a bhéadh sa leabaidh isteach sa fhairrige. "Ach bidh cinnte arsa sise" gan aon deoch codhlata a ól.
    Dimthigh mac an Cheannuigh leis agus é buidheac beannacht d'on bean. Nuair a tháinig sé aris tug an cáilin deoch do agus bí fios aige gur deoch codhlata a bhí ann. Níor ól sé acht bolgam amháin ach caith sé tár na guailinn é.
    Tamail na dhiaidh sin chuaidh sé a luighe. Nuair a bí sé na luighe tamall tháinig an cailín isteach cun t-sheomra. Dhearc sí air agus connaic sí na rabh sé na codhladh. "Ó arsa sise" caithfidh tú a gabhail i bfollach. Tá trúir gáduidhe sa teach seo agus goid siad mise on Talamh Iochtar agus tá mé mo príosunach aca.
    Chuaidh sé í bfolach annsin agus tháinig an tríur gaduidhe agus chuaidh siad a luighe sa leabaidh ceudna. Tharraingt mac an Cheannuigh na boltaí agus thuit an trúir
    Cathal Mac Giolla Easbuic
    Aindreas Mac Giolla Easbuic