Scoil: An Gleann (uimhir rolla 14277)

An Gleann, Co. Dhún na nGall
Séamus Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Ar an chead lá de mí Feabhra tá lá fhéil Brighde. Ghnidheann na daoine bruithín fa coinne a ndinneara. Annsin baineann siad fiagaca agus ag tuitim na h-oidhche beireann siad iad isteach. Ma nhionn Brighidh san teach beireann sise iad isteach. Nuair a bhionn an oidhche inn ghnideann siad cosiannaí de na fiaghacha.
    Cuireann siad uisce choisrighthe ortha agus cuireann siad iad suas ins an teach ar na leapthacha.
    Ar an seachtmhad lá deag de Mí Marta tá la fheile Padraig. An lá sin cruinnigeann na daoine Seamrogai agus cuireann siad in a gcotaí iad. Roimhe lá feil Pádraig cuireann na daoine seamrogaí ar shiubhal go dtí a muintir i gcein.
    Tá oidhche Shamhna ann. Ar an oidhche sin bionn ublaí agus cnothannaí acha. Crocann na paiste uball sios ó cheann an toighe agus bíonn siad ag iarraidh breith ar le na bhéal. Annsin tógann siad scala uisce agus cuireann siad ubhall ann ag iarraidh greim fághail ar an uball le na beal.
    Máire Nic Fhionghaile
    Glengillagrana High, Co. Dhún na nGall