Scoil: Baile Mhichíl (uimhir rolla 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mhóra a bhéadh acu an t-Aifreann a léigheadh agus indiaidh sin báisteadh iad agus chuireadh ainm eile ortha mar shompla Árd na h-Altóra i mBaile Úr. Tá áit eile ar bharr sléibhe in Ardaththíre agus ba í ar an t-ainm a bháinteadh ar an áit na an Altóir. Bhíodh ag an sagart na choinnil agus gach uile rud a bhí a bith air leis an t-Aifreann a léigheadh a bheith aige ar an carraic.
    I rith na mbliadhan a bhí na bPian Dlighthe i bhfeidhm mharbhuigheadh an a cuid sagart agus nuair a bhí deireadh leis na Pian Dlighthe ní raibh móran sagart le fághail in Éirinn. Ní rabh móran pleisiúira aca fhad is bhí na bPian Dlighthe i bhfeidhm nó ní rabh teach ar bith acu ins an cheanntar seo leis acu ins an t-Aifreann a léigheadh ann.
    Úna Ní Fhríghil
    Earra Thíre na Binne, Co. Dhún na nGall