Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Scéal (ar lean)

Trí scór blían ó shoin nuair a d'fhagfadh na fir as Beul-na-Cruidhte ag dul go hAlbain beigean daobhtha siubhail go Doire.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Trí scór blían ó shoin nuair a d'fagfadh na fir as Beul-na-Cruidhte ag dul go h-Albain beigean daobhtha siubhail go Doire sin suas le 70 míle. Gheobadh síad bád annsin le dul go h-Albain. D'fág m'uncal lá amhain ag an trí o'clog sa lá agus an oidhche sin bhí sé ar loistin i dteach bheag ag an Dubh-Chorbh.
    Ag am luighe bhí preataí réidh bruighte. Cuireadh amach ar an losoid íad, agus fuair achan dhuine, bamhal bainne Bhí an bamhal ag achan dhuine istoig i gcoirneal a uilinn. San am sin ins na toighthe cor i bheith uilig bhí na cearca ar na steargain ins an chistineach shuas ar an airibh.
    Níor chuir duine ar bith iontas ins an rud sin an t-am sin. Nuair abhí m'uncal
    Pádraig Mac Ailin