Scoil: Gaddyduff (uimhir rolla 16642)

An Ghadaigh Dhubh, Co. Dhún na nGall
P. H. Kavanagh

cois céadna, agus sileann i lán daoine go bhfuil sin mí-ádhamhail.
    Bhí an námaidh ag dul indhiaidh Colm Cille lá amháin agus rith sé frid an pórta chun é féin a shabhail. Táinig sé fad le bachta móin agus ní rabh sé abalta streacailt suas air mar bhí sé ró-sleamhnach. Rith se go deiread an bachta agus bhí sé annsin agus ní rabh sé abalta dul amach agus comh dóig le na áthrughadh béadh an námaidh abalta é a fhagáil. Annsin chuir sé a mhallacht ar duine ar abith nach bhfagann staígre ag deiread bachta.
    Tharla go rabh sé in nDoire lá amháin agus an náaidh ag teacht na dhiaidh. Bhí air dul frid pháirc mór. Bhí mórán luacra ann agus siad uilig méasghadh le chéile agus gach choisceim a bheirfeadh sé truislig na luachra é. Dar ndóigh chuir sé go mór air dul grasna an guirt agus chuir sé a mahllacht ar na luacra ins an áit sin. Dubhairt sé go mbéadh siad na luighe comhthrom leis an talamh. Tharla an rud céadna in áit eile agus chuir sé a mhallacht ar na luacra agus o'n lá sin go dtí indiu tá siad na luighe.

Chuala mé na rudaí sin go minic
    Seóirse Ó Doibhealáin