Scoil: An Doirín (uimhir rolla 11549)

An Doirín, Co. Mhaigh Eo
Seán Mac Cárthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Sé an céad ait a geibhmíd radarc ar Acaill na in Anála Ríogda na h-Éireann sa bhlíain 1235. Bhagair Feilim Mac Cathall Crobh Dearg go dtógfhadh sé na táinte a bhí in Acaill agus i gCúan na Mara go dtí O Dónall mar a mbeidís dílis dhó. Le cabhar Mághnus O Conchúbhar Ruadh agus Muirceartach Muimhneach fagadh an ceanntar go léir osgailte dos na Sasanaig. Táinig na Sasanaig go dtí Dún Mhugdora agus d'iarr géill ar Mangus. Diúltaig Mánghus agus le na línn seó bhí a lán cathanna idir a cabhlach agus na Sasanach. Sgrios na Sasanaig Acaill agus thógadar an creach leo go dtí Druimní.
    Luaidtear Acaill i ndán a scríobhadh cuig Túathal O Máille
    Mananan? Umhaill Umháille in aimsir Eiblíse.