Scoil: Tóin an tSeanbhaile

Tóin an tSeanbhaile, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Mac Pháidín

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus lá amháin chuaidh sé síos go dtí an cladach, agus céar a chonaic sé ach maighdean-mara agus í in-a suidhe ar charraig agus í ag cioradh a gruaige agus rith sé in-a diaidh agus cheap sé í. Thug sé suas í agus bhain sé an caipin duithe agus chuir sé i bhfolach é, pósadh iad annsin, agus bhí siad annsin go raibh ceathar nó cúigear páistí acú. Lá amháin bhí an fear ag dul suas ar an teach agus céard a thuit anuas ach an caipín, rith sé leis an caipín fhághail acht bhí sise ag an chaipín roimhe. Sgiob sé an caipín agus amach an doras léithe.
    Tá sé ráidhte go mbíonn ar an mhaighdean-mhara cé bí duine a mbíonn a caipín sise a leanacht. Bean mhaith a bhí inntí acht ní dheánadh sí gáire ar bith, acht nuair a chuir an caipín chuir sí aon gáire gáiridhe amháin aiste. Agus amach an doras léithe agus eisean na diaidh acht ní raibh aon mhaith dhó ann, mar bhí sí imthighthe isteach san bhfairrge, sul a bhféadfadh sé teacht
    Bríghid Ní Mhaoir
    Cáit Ní Mhaoir