Scoil: Faithche (Buachaillí)

An Fhaiche Mhór, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Cinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    raibh síad fiche blíadhain d'aois. San am facó ní chaitheach na daoine bróga , act theighead siad dé siubhal a gcos go dit an mbaile mór, agus ar Aifreann,
    Fadó bí triúr Gréasaidhe sa bparóiste seo, agus do dheinidis bróga le h-aghaid muintir an bhaile sel. Fá láthair drisuigheann ann Gréasaidhe na bróga.
    Sam am fado nuair a nígeach lean a'tighe cosa na bpáisti coimeádadh sí an t-uisge sa teach go dtí an mhaidin , agus annsin do chaitheach síamach é.
    Fadó chaitheadh na daoine bróga ar a tugadh an t-ainm "troigtíní " . Peadar Ó Maille baile an loca , Cathair Na Mart
    Peadar Ó Máille
    Baile an Locha, Co. Mhaigh Eo