Scoil: Faithche (Buachaillí)

An Fhaiche Mhór, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Cinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    préabhacha neanntóg a cuimilt ar an aghaidh taobh amuigh de'n phian agus an cuid atá fhágtha a caitheadh in aghaidh na gaoithe. Is íad De Luainm Diardaoin agus Dia Satharn, nó Dia Céadaoin, Dia h-Aoine agus Dia Luain na laethe leis an leigheas a cuimilt. Uair amháin do thug bean a mach a bhí in a bhacach go tobhair Naomh Pádhraig ín aice le Sliabh Neifinn. Dfág sí an páiste ag an tobar agus chuaidh sí ag deánamh an stáisiúin agus nuair a tháinig sí arais bhí an leanbh imthighthe acht nuair a chuaidh sí amach ar ar an mbóthar fuair sí an leanbh ag siubhal anonn is anall ar an mbhótar.
      1. cleachtas an leighis
    Pádhraic Ó Cinnéide