Scoil: Scoil na mBráthar, Baile ‘n Ródhba

Baile an Róba, Co. Mhaigh Eo
M. A. Ó Mathghamhna

Ar an leathanach seo

1. I n-áit ar a d-tugtar Baile Glas tá páirc bheag ghlas cosamhail le páirceanna eile. Tá coirnéal amháin 'sa b-páirc seo agus tá rud iongantach ann. Tá dhá sgeach ag fás ós cionnn an corcáin agus tá eagla an domhain ar gach duine dul ag cuardughadh an óir. An fear gur leis an páirc chuaidh sé ar lorg an óir . Acht nuair a shágh se an láighe sa d-talamh do chuala sé torann mar slabhra ag bualadh i g-coinnibh a chéile agus neomead i n-a dhiaid sin chonnaic sé choileach franncac mór i na seasamh i n-aice leis. Is beag nár thuit sé i laige le neart faitchis. Theith sé le n-anam agus ní dearnaidh sé iarracht an t-ór d'fháil as san amach.
    Caitlín Ní Mháille
    Cluainín Ceara, Co. Mhaigh Eo