School: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (continued from previous page)
    A bharraigh; tainich Seoirse aníos agus tarraingh sé amach an capall agus chuaid ag mara iuteacht air acht bhimthigh an capall fiadhain agus mharbhiugh sé Seoirse I gcrois a bharraigh san mbhán Mór. Cuireadh suas crois san air ar marbuigheadh é agus sin é an fáth go bhfuil an t-ainm sin ar Crois a Bharraigh ó shoin. Bhí cos Seoirse i bhfastodh sa stiaraip agus tharraingh an capall é chomh fada le leacht Seoirse agus chuile duine a théigheadh an beaslach na dhiaidh sin chaitheadh siad cloch áith sin go raibh leact mór ann agus sin é an fáth go bhfuil leacht Seoirse ar an áith sin o shion. Dhimthig an capall draoidheachta isteach sa loch aríst agus níor fhachas o shoin é.
  2. Sgéal
    Bhí bean ann uair amháin agus bhí gaírdín cnó aici agus ceann ní thúbhradh sí d'aoine. Acht nuair a bhí sí ag fághail bháis dúbhairt sí leis an mbheirt mban a bhí ag túbhairt aire dí na
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Bríghid Seoighe