Scoil: Currach

An Chora Láir, Co. na Gaillimhe
An Bráthair Joachim

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an áit a chuaidh sé ar a glúnaibh. Sin é an fáth a tugtar Tobar Pádraig air. Téigheann na daoine ann ar an deire Domhnaigh de Mhí Iúl. Téigheann siad thart ar an tobar cúig uaire déag agus deireann siad decade de'n paidirín gach uair. Tá sean-crainn in aice leis agus tá craobh ann agus dilleoga glasa ann ar an áit a sheas Pádraigh Naomhtha. Tugann siad dilleog agus buidéal uisge abhaile leo. Dá mbeadh tinneas fiacla ar aon duine gheobhfadh sé leigheas, nuair a chuirfaidh sé an uisge ar an bhfiacal.
    Chuaidh cailín go dtí an tobar sin oidhche amháin le uisge a fhághail le h-aghaidh an bhricfeásta ar maidin. Chuir sí an uisge ar maidin ar an teine agus dá mbeadh sé ann ó shoin i leith ní bheadh sí indon é a fiuchadh.
    Seán Ó Pléamann
    An Chloch Theas, Co. na Gaillimhe