Scoil: Áth Cinn (B) (uimhir rolla 14047)

Áth Cinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Gairbhín

1. Sgeal
    Bhí fear áirithe in a gcómhnuidhe i mbaile na Gaoithe d'arbh ainm Seóirse O Cheallaig agus bhí a bhean in aoinfeact leis. B'é an fear ba láidre i gCondae na Gaillimhe an uair sin. Bhí bó bainne aige agus tar éis tamaill chuaidh a bhean amach ag bleaghan na bó acht ní raibh aon bhainne aici an mhaidin seo. Táinigh sí abhaile agus d'innis sí an sgéal d'á fear agus dubhairt sé go raibh duine eicint b’féidir ag bleaghan na mbó san oidhche. Dubhairt an fear go raibh air dul go dtí an stábla go moch an mhaidin in a dhíaidh sin chun an bhó a bleaghan. Nuair a chuaidh sé ann chonnaic sé searrac ag teacht amach as an uisge i gcró na mbó agus thosuigh sé ag ól as an mbó. Bhí an fear ag féacaint orra agus tar éis tamaill d'imthigh an searrach. An maidin in a dhíaidh sin tháinigh an fear arís agus bata siubhail leis. Ní raibh sé i bhfad ag féachaint
    Líam Ó Cadhain
    Baile Uí Chonlachta, Co. na Gaillimhe
    Aralt Mac Aodha
    Gairm bheatha
    Ábhar sagairt (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Maigh Nuad, Co. Chill Dara