Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    thugann tu capall dom gheobhaidh me e. Chuirfidh se isteach san mbad thu agus rachaidh sibh amach go lar Locha Fuair. Rachaigh sibh sios ansin faoi an uisge agus feicfidh sibh palas breag. Beidh se comh breag sin is go mbainfidh de an solas as do shuilibh. Feicfidh tu line stáblai ansin agus capall breágh in gach ceann aca. San stábla is fada uait ar do thaobh clé beidh capaillin bán le fionnodh fada, Sin é capall an ghruagigh fhéin. Iarraidh se ort ansin cen ceann a dtóghfaidh tu. Abair go dtógfaidh tú an capaillin bán. Beidh briseadh croidhe air ansin ach ní fhéadfaidh sé aon rud a rádh. Teidh marcaidheacht istigh agus ma ghlannan si amach gan aon triobloid beidh leat ach muna nglannan beidh do shaoghal criochnuighte.
    Chuaidh se suas chomh fada le Locha Ffuair agus thuit gach nigh amach mar adubhaire i fein. Chuaidh se ag marcaidheach
    agus thaubig se anuas go Sean Cuirt. Thug an bean amach buideal beag agus caca, Chuir si braon den buideal isteach i gcluas an capaill agus dubhairt si leis "ta truir dearbráithreacha liomsa ar do bhealach romhat agus dféadfaidh tú na hoidhceannta a caitheadh leóibh. Ta mada mór ag gach ceann aca agus iosfaidh siad tu muna bhfuill tu aireschais ach chaith piosa den caca seo daobta agus beidh siad laghach leat.
    Dimthigh Choncubhair lies annsin go raibh (ag teacht)
    Máire Ní Dhubhláine