Scoil: Clochar na Toirbhirte, Tuaim (uimhir rolla 12234)

Tuaim, Co. na Gaillimhe
An tSiúr M. Proinseas

1. Faoisdín Iasgaire an Chladhaigh
    Bhí iasgaire annseo ar Chladach na n-Iasgairí, agus nuair a tháinic sé isteach ó iasgach lá, dubhairt sé le n-a chuid chomráidí nach mbéadh sé ag dul in aoinfheacht leob amáireach ag iasgach ''Ce'n ciall, a Dheaidí Phádhraic'' ar siad ''mac Duach! tá mé 'ceapadh dul ag faoisdín a fheara''. ''Tá sé tamall ó bhí mé cheana ann'' ar seisean. Nuair a tháinic na fir isteach ó iasgach, dubhairt duine acab: ''B'fhearr dhúinn dhul suas go dtí Deaidí Pádhraic go bhfeicimid cén sgéal atá aige, bhí se ag dul le faoisdín''.
    Chuadar ar chuairt ar Dheaidí Phádhraic annsin. Nuair a chuaidh siad isteach go dtí Deaidí Phádhraic:
    ''A dheaidí Phádraig'', ar siad ''cé'n sgéal
    Eibhlin Ní Conghaile