Scoil: Clochar na Trocaire, Cinn Mhara

Cinn Mhara, Co. na Gaillimhe
Siúr M. Bernadette

amháin sa gCinn-Mhara. Bhí a h-athair in a ghreasuidhe roimhe agus a shean-athair.
    Fadó, ní fhuair na daoine péire bróg ach dhá uair sa mblian, agus nuair a fuaireadar na bróga níor chuireadar ortha ach gach Domnach agus nuair a bhí an lá fliuch. Fadó do chaitheadar coiscime ach ní chaitheann aon duine coiscime ach na feirmeóirí atá ag obair.
    Nuair nach raibh na daoine indan péire bróg nuadh do ceannach do rinneadar na bróga as croiceann na gcaorach. Tá sgéal an i dtaobh mná (?) a bhí tar éis péire bróg nuadh a ceannach. Bhí sí ag teacht abhaile agus bhí a cos gan bróg. Do bhris sí a cos agus dubhairt sí "Beannacht Dé (?) nach raibh mo bhróga nuadh orm."
    Cáitlín Ní Fhallamhain
    Cáitlín Ní Fharaigh