Scoil: Leithrinn

Leithrinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Labhradha

leis. Treabhann sé an talamh, i dtosach, an tappaigh. Annsin ghníonn sé driollanna.
    Ins an t-sean aimsear cuireadh fataí freisin. Ghnidís iomairí ach ní dheinidís. I dtosach treabhadar an talamh. Go minic thocladar í. Annsin d'fhuirsigheadar na h-iomairí. Bhí mála sgiolláin ag gach feilméar Rinne bean an tighe é ar sean-mhála. Chroc sé é ar a guailnibh. Do líon sé é le sgiolláin. Thug sé a láidhe leis freisin. Do sheas sé ar an iomaire, agus rinne sé poll beag leis an láidhe. Chaith sé sgiollán isteach ins an bpoll sin. Do lean sé leis an obair sin go dtí an trathnóna. Annsin tháinig na páistí amach. Do dhúnadar na pollanna sin leis an sluasad. Go minic fuaireadar sgraith. Chuir siad an sgrath isteach i sean-mhála. Do tairring an mála suas anuas an iomaire. Do dhún siad iad marsin freisin. Rinne
    Máire Nic an Bháird
    Pádraig Mac an Bháird