Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mhór lé ná chéile. Lá amhain bhí an saghárt ag caint leis an bhféar. Bhíodar ag caínt i dtaoibh mna gus dubhairt an ságárt "Beidh duine lé chrochadh an Sáthárn seo chugainn agus gheobhaidh beán an fhír £250 a théigheann in áit an fhír seo. Abhair lé do mhnaoí go rachadh tú go bféiceád sé céard a deánfad sí." Chuaidh an féar abhaile agus d'ínnis sé an sgéal do a mhnaoí. Bheidh an t-airgeadh míle uair níos feárr ná tú féin, mar tá tú aósta agus níl mise act óg." Ar an Sátharn ina dhiaidh sin chuiadh an bheírt aca go dtí an báile mór, chun háta, bróga agus cóta nua a fhaghail mar ní raibh rudh ag an féar acht giobhlacha agus caílín ardhnochach a bhí inntí, agus ní shuibhlach sí leis an bfeár.
    Chuaidh sé go dtí an grúgaíre chun a gruaidh a ghearradh. Bhí cóta , hata agus broga cheannuighthe at Máire agus chuir Dairbhre an
    Brighidh Ní Neachtain
    Mícheál Ó Neachtain