Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Aodhgáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    talamhuidhe go dtí an doras agus leig Peigí isteach é. Bhí sé istigh agus is gearr gur éirigh an táilliúir an seol agus d'iarr sé ar Pheigí póg a chur amach trí pholl na h-oidhcear chuige. Dúbhairt an talamhuidhe go gcuirfeadh. "Leag do bhéal ar pholl na hoidhreach". Rinne. Fuair an talamhuidhe cupán uisge fiuchta agus bhuail sé sa mbéal ar an táilliúir é agus sgól sé é. "Ó bhó bruite dóighte" adeir an táilliúir. Ansin shíl an féidheoir go bé an teach a bhí ag dógha agus dúbhairt sé "Ó bhó an bhfuil aon duine beo ag dul an bóthar a chuirfeadh an cora amach. Ní thug aon duine an cora amach agus cailleadh an féidheoir ins an gcórta.
    Ansin phós Peigí agus an talamhuidhe.
    AT1730: The Entrapped Suitors