Scoil: Lisín na hEilte (Buachaillí)

Lisín na hEilte, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Séadhacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé bhí sé in-a suidhe ar pháirc agus ní raibh rud le feiceál aige ach an pháirc glas. Sheas sé suas agus rug sé greim ar an gcapall agus diompuigh sé go Gleann-na-Madadh. Bhí a máthair annsin roimhe agus dubhairt sí "bí tú ar meisge arist a Thomais." Síl sí go raibh sé ar meisge agus gur cuireadh an caipín dearg air. "Ní raibh mise ar meisge" dubhairt sé "feach an caipín atá ort ar sise". Cuir sé a lámh suas ar a chloigeann agus thóg sé an caipín anuas. Annsin chuaidh sé isteach i siopa le caipin a ceannacht. D'fhág sé an caipín dearg ar an gcúnntar nuair a bhí sé ag cur an caipín nua air. Annsin leag sé a lámh ar an gcunntar chun an caipín dearg a fághail agus ní raibh sé ann agus ní bhfuair siad é ó shoin.
    Miceál Ó Laighnigh
    An Caiseal, Co. na Gaillimhe