Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua (Cailíní)

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
N., Bean Uí Cholchúin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Táinig sé ar an tráig le dul i troidh leis an bpéist cun ingean an rí a cosainth. Bí an tráig lán do daoine Nuair a connaiceadhar Ridhire na cleithe cuireadar glaodh mór astha. Annsin táinig an péist mór agus tosaig an troid. Rinneadhar troidh ar an uisge agus troidh ar an ngainimh agus bí an traig agus an fairrghe lan d'fuil. Biodar go tratnona ag tróid agus ar gearradh a céile agus d'imtig an péist san bfairrghe amach. Leig na daoine glaoidh mór eile asta. Cuir Ridire na cleithe a culaith agus a capall caol donn isteach san gcaisleáin agus tióman sé na ba abaile. Nuair a táinig an feilméar o'n tráig bí sgéal mór aighe don buacail aimsear Tainig an gaiscideacht is fearr dá bfuil ar an saoghal indiú agus cosain sé inghean ar rí ar seisean. Ní a fíos ag éinne cé hé. Ní aon tsuimh agamh ann arsa Ridhire na cleithe agus cuaid sé i codlag. an dara lá táinig an péist arist agus bí an gaiscideacth ar an tráig roimpí. Caiteadhar an lá ag
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0650**: The Strong Youth