Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua (Cailíní)

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
N., Bean Uí Cholchúin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ghearráin. Annsin thug sé an thuaith amach air féin agus chuaidh sé i bfholach ar chúl cránn ar an mínleach. I gcionn tamaill big chonnaich sé cúige cailín na ngéadh agus búachaill na ngéadh agus a dtreó dhá seóladh acha. Agus i gcionn tamall eile chonnaich sé ise ag búaileadh fúithe agus ag sgaoileadh a cuid grúaige abhí chómh deallrach dríthleach lé óir. Annsin labhair sí go dhubhairt
    "Séid, séid a ghaoth beag
    Tabhair leat caipín Conchóbhar
    Agus téigheadh sé sa tóir ar
    Nó go gCíoradh mé mo chuid grúaige
    Is go gCóirigheadh arís í
    Ar an móimead tháinig sinneán gaoithe agus sguaib caipín Conchóbhar agus dobh éigean dhó dul sa tóir air. Chíor an cailín a cuid grúaige. annsin ar a suaimhneas agus chóirigh sí í. Bhí an Sean Rí ag amharc ar an iomlán. Chúaidh sé abhaile annsin gan leigean air. Ach núair a tháinig cailín na nGéadh abhaile san tráthnóna ghlaoidh sé análl uirthí agus d'fíaruigh sé dí cad chuige a ndéanadh sí na néithe sin go léir "Ní tuig liom sin a innseacht duit," ar sise. "Agus ní féidir liom mo cuid búaidhearth a innseacht do dhuine ar bith. Mar dob
    AT0533: The Speaking Horsehead
    Bhéra Ní Mhuireadhaigh