Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

Ar an leathanach seo

1. Breach caol fada seadh an eascon. Sé'n áit a mbíonn sí in comhnaide ná shíos ar iochtar na locha san láibh, dá cóthú fhéin ar éisg bheilga agus baoití. agus féar is péiste. Tá sé ráidhte freisin go n-iosfadh sí an duine dhá bhfuigheadh sí an seans.
    Bíonn cúid aca breach agus cuid aca bán. Deir na sean-dhaoine gur bí an eascon bhán an ceann is fhearr. Tá sé raidhte freisin nach gcodhluigheann sí néal ar bith. Nuair a thaganns and oidhche bíonn sí ag imtheacht ag feadaighil le taobh na locha.
    Deir na daoine léigheanta linn nach eascon cheart ar bith a bhíonn i gcuid aca. Thréis í a ghlanadh agus í a shailleadh agus í chur ar thóin barraille agus éisg eile a chur os a ciónn, deir siad go mbeidh sí in uachtar an barraille ar maidin.
    Dí eacon ann
    Beartla Ó Súilleabháin