Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag baint lé saoghal an ghliomaigh. Dhá mbeadh an oiread de'n mhí-mhá air is go gcaillfheadh sé a ordóg, ní thóiglfeadh sé thar mhí air go mbeadh gillín de cheánn óg fásta suas ina háít. Is minic go gcasfhaidhe gliomach leat a mbeadh ordóg gheárr air, annsin d'féadhfheá a bheith cinnte dhe gur i mbealach eicint a cháíll sé í agus gur giota óg a bheadh fásta air.
    Nuair a theigheas an gliomach un' aois ní cáll dhó an blaosc a athrú air féín ach i-neádan' ' chaon tríomhadh, no cearú blíadhain . An t-ám seo bíonn 'chuile bhreac eile sa tóír air. Mar bíonn sé ina mheáll mór (?) bhlasta nuair nach mbíonn aon bhlaosc air.
    Deirtear nach aon tír ó'n Norbhuaidh amach is mó a ghníos iascach ar an ngliomach ná an tír seo. Níor chailteannas ar bith é dhá bhféadfhaí roinnt feabhais a chur ar na potaí. Ní fhleár an gliomach a chur dhá bhruith beó beithidheach dhó, mar ó imhthigheas an dé deireannach as fuar tosuigheann sé ag lobhadh
    Padhraic Ó Máille