Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chaoí a dtarrainghtear slúasaid nó láíghe thríd an ngaineamh agus núair a theanghmhuighthear leis an sgían mára cuireann sí aon sgáird amháín uisge aníos thríd an bpoll. Cartar amach annsin leis an tslúasaod í. Bíonn an-tóír ar an sgían mhara ar (?) agus má chuirtear gráinne dhe ibhfus ag béal an h phuill a bhfuil sí thíos ann, thiocfadh sí aníos ar a lúathas is gheobhfas sí a bholadh acht ní mhór a bheith réidh faoí na cómhmair agus í a fhastodh, mar ó bhúailfeas sí an salann greadfaidh luthí síos go dtí a poll arís agus ní thiocfaidh sí arais níos mó an leath-thaoille sin. Bíonn na sgeanna mara trí troighthe ar doimhin sa trághadh agus téígheann sí níós doimhne ó airígeas síád duine ag dhéanamh ortha. San Aibreán agus faoí Bhealtaine a shíolruigheas síad. Níor
    Colm Ó Flaithbheartaigh