Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ortha braon taé do chur síos. Chúadh sise amach ag an tobar ag iarraidh braon fíor uisge. Ar theacht ar ais dhí bhúail sí a cois faoí chloich. Droch-rath ort mar chloch a deir sí. Ná bí ag eascainne adeir an chloch, sí do mháthair atá ann. Chomh lúath agus thiocfas tú isteach abair leó go bhfuil cnoch Meadhbh trídh lasadh, agus caith amach a gcuid úirlísí ina ndíaidh.
    Rinne sí amhlaidh, rith na mná uilig amach agus íad a' rádh mó pháiste mó pháiste. Chaith sise na h-úirlísí amach ina ndíaidh. Faoí cheann tamaill tháinceadar go dtí aríst, bhíodar ag búaladh an dorais agus d'éirigh an cáca don teine ach bhuail sí íarraidh don tlú air agus rinne dhá leith de. Ó shóin i leith ní maith le aoinne cáca a thóigeál gan píosa a bhaint dí.
    Bhí na mná sídhe taobh amuigh ach níor oscaileadh an doras dhóibh. Núair a bhíodar ag imtheacht on
    AT0501*: “The Fairy Hill is on Fire!”