Scoil: Sean-Chill

An tSeanchoill Thiar, Co. na Gaillimhe
Riobárd Ó Conaill

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí duine uasal darbh ainm Ó Ciardhubháin in a chomhnaidhe in aice le Ath Cinn agus bhí duine uasal eile darbh ainm De Búrcaigh in a chomhnaidhe in aice le Tuaim.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    a tríur inghean nios óige na í pósta. Bhí an inghean ba shíne gan mhuineadh agus ní dhéanfadh tada do duine ar bith ach mar d-togrochadh sí fein. Dubhairt Ó Ciardhubháin leis an m-Burcach ó tharla gur snachtaigh [!] sé an capall óg dá b-posadh sé a inghean go m-beidir go smáchtóchadh sé í. Dubhairt an Búrcach go m-beidir nach b-posfadh sí duine ar bith bhí a cáil chomh h-olc sin go raibh faoithchios uirri nach b-pósfadh aon duine i. Rinneadar an clamhnas annsin. Gheall an Búrcach go d-tiubhradh sé cuairt ar an g-Ciardhubhánach lá áirithe.
    Nuair tháinig an lá thug an Búrcach sean chapall, cú agus gunna leis agus chuaidh go tigh Uí Chiardhubháin. Nuair a chonnaic sé an inghean thuit sé in ghradh leithí agus thuit sisi in gradh leisean. Posadh iad ar an da luathas. Agus tar éis dinnéir thug sé a bhean abhaile leis ar a chapaill mar ní bheadh an Búrcach sásta le cóiste ná carbad. Sa deireadh thugadar an bothar abhaile. Nuair a bhiodar a bh-fogus den bhaile rith an chú in a dhiaidh girrfhidh. Ghlaodh an Búrcach ar an g-coin ach níor tháinigh sí ar ais. Ach nuair a tháinigh sí ar ais chaith an Búrcach urchar léithi agus mharbhuigh sé í. D'iarr an bhean dé go cia an fath ar mharbhuigh sé an chú. D'freagair an Búrcach nach n-dearnaidh sí an rud a d'iarr sé uirri. Ar aghaidh leobhtha annsin gur tháinigheadar i n-gar don tigh. Agus bhí sruth ann idir iad agus an teach. Thug sé aghaidh a chapaill ar an sruth ach d'eitigh an capall léim a thabhairt thar an sruthán.
    AT0901: Taming of the Shrew
    R. O' Connell