Scoil: Cluain Dá Iomaire (uimhir rolla 14801)

Cluain Dá Thiompar (Brown), Co. na Gaillimhe
Máire, Bean Uí Raghallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé bó bhán. Tar éis cupla lá tháinig Mí na Márta agus bhí sé an-chruaidh. Bhí sé ag cur feartainne, ag cur sneachta agus cloc sneachra. Bhí an bfear ithe ag an bfear agus fuair gach ainimidhthe do bhí ann bás acht an bhó bhán. Cuaidh sí isteach san gcoill agus fuair sí eidean ar n crainn agus d'ith si iad. Nuair a bhí Márta inthighthe thainig an bhó amach as an gcoill agus chuaid sí abhaile. Thosuigh sí ag rith thart timpeall na pairce agus a ruball in áirde. Dubhairt sí ta "Márta imthighte anois agus nil brón orm. Bhí - Márta ag eisteacht agus ag feacaint ar an mbo mbán agus bhí fearg air. Fuair sí lá ón Aibréain agus bhí an lá sin go h-án chruaid. Bhí sé ag cur feartainne, ag cur sneachta, agus cloc sneachta agus fuair an nó bhán bás. An tainm atá ar na laetheanna sin - Trí Lá Riabhaigh.
    Teangacha
    Kathleen Mc Evoy