Scoil: Rathún (Clochar) (uimhir rolla 1013)

Rathún, Co. na Gaillimhe
Seán Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ag Déanamh maistireNuair a gheibheann duine bás i dteach san nGaedealtacht baineann muinntear an tige píosa d'en craiceann dá éadan agus ceapann siad go mbeadh níos mí ime aca uaidh sin amach nuair a bheadh síad ag déanamh maistire.
    An t-Aonach
    Nuair a bhíos fear nó bean ag dul cuig an aonigh caitheann bean an tighe sean bhróg in a n-diaidh ag ceapaid go mbeadh an t-adh leis annsin agus go ndiolfadh sé pé rud a bhead aige le díol ag an aonach.
    An crud capaill
    Bionn crud capaill crochta ar bárr dorais sgiobóil ag daoine ag ceapadh go mbeadh an t-adh ar an sgiobol agus ar gach a mbeadh istigh ann. I gcorr teach d'feicfeá crúd capaill crochta suas i naice leis an lampa agus páipéar ar dat an airgidh casta timceall air. Bhíonn sé crocta in-aice leis an lampa ag sgalladh air go mbeadh go h-an deas.
    Lil Ní Nuanáin
    Bóthar na hOllscoile, Co. na Gaillimhe