Scoil: Cúige na Mainseár

Cúige na Mainséar, Co. Mhaigh Eo
Antoine Mac Amhaghladha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mar chonnaic sé dá aingeal ag troiad agus bhí a fios aige go mbéadh inghean an rí cneasuighthe. Thug an sagart an gasúr leis go dtí an leabaidh. Núair d'íarr an sagart ar an ghasúr cé'n fáth bí an ghairidhe aige agus dubhairt sé.-
    "Bhí an dá aingeal ag dornáileacht le inghean an rí a bheith aca agus bhí ag éirghe le aingeal na laimhe deise agus béidh sé aige amárach. Na comaoineacha a fúair sí le is blíadna tá síad faoin lic agus bhéarfaidh tú dí amarach íad."
    Fuair an gasúr na comaoineacha agus thug an sagart dí íad agus bhí sí cneasuighthe. Annsin do líon a h-athair pócaí an t-sagairt le óir. Díarr an sagart ar athair an ghasúr do thabhairt
    Pádraig Ó Niadhóg
    Bun Riabh, Co. Mhaigh Eo