Scoil: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Máire Ní Mhainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fhathaig Bran annsan agus dhein sé a chnámha chomh mín le tobac. Annsan chimil sí a teanga do na geárraidhcacha a bhí i bhFionn. Do ghluais an duine uasal ó na thig féin é féin agus beirt buachaillí le cóisde dhá chapall. Thángadar go dtí Fionn agus b'éigin dóibh breith air agus é a chur isteach 'an chóisde. Cuireadh fé dhochtúirí é isteach i gcúirt an duin' uasail. Bhí sé mí imthighthe ós na Fianna agus thuigeadar gur rud éigin a bhí imthighthe air. Ghluais Oscar, Oisín agus Céadthach ar a thuairisc. Fuaireadar Fionn rómpa agus ba chumhang fiacal leó gan an ceann a bhaint do'n nduin' uasal toisg nár chuir sé scéala chúca i dtaobh Fhínn. D'fhan Fionn farais go dtí go raibh sé go maith agus fuair sé cómhra óir agus tháinig sé abhaile agus é go sásta tar éis na gaisge a bhí déanta aige.
    Brighid Bodhlaeir
    Tomás Ac Gearailt