Scoil: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Máire Ní Mhainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an bheart gráineamhail, agus dubhairt sí gur stróinséar éigin a cheangail. Scaoil an fear í agus thug abhaile go dtí na bhean í. Dheineadh sí áiseanna beaga dí, thugadh sí biadh do na muca, do na cearca, agus do na buaibh, agus rudaí beaga mar sin. I gcionn bliana nó mar sin chuaidh an scéal timcheall go raibh dealg i gcois an Rí agus ná feadfadh aoinne í a bhaint as agus go raibh a chuid airgid go léir caitthe aige le dochtúirí. Nuair a chualaidh an cailín é sin d'imthig sí fé dhein an pháláis ach níor chuir éinne aithne uirthi. D'iarr sí í a leigint isteach ach am basa ná leigfí toisc í bheith chomh stollta strachthaithe gioballach san. Bhí sí tamall mór ag an ndoras ach fé dheire fuair sí caoi ar ealú isteach. Chuaidh sí fé dhein na leapthan agus tharraing an dealg as chois a h-athar. Ar chlos an scéil sin d'imthig an bhuairt dé mhuinntir an pháláis. Le cúpla mí roimis sin do bhí cuma chomh duairc ar a raibh sa chúirt gur dhóigh leat
    AT0706: The Maiden Without Hands
    Máirín Bhodhlaeir