Scoil: Scoil N. Bríde

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Síle Granville

Ar an leathanach seo

1. Bhí sean-duine ar an mBaile Loisgighthe fado agus is istig i gClochán, i bpáirc ag bun an chnuich a chaithead sé a shaoghal. Deireadh na sean daoine gur fear ó'n saoghal eile e. Aimsir an choirce do bhaint a bhí ann agus ní fheadfadh aoinne an coirce do shábail mar bhí an aimsir ro-olc - gaoth agus báisteach gach lá. Tháinig aon oidhche amháin breagh ámhthach agus ce go raibh sí ag cur seaca tháinig sean daoine an Baile Loisgígthe go léir le chéile agus dubhradar go gcaitfidís dul amach agus an coirce do cheangal, mar go caillfidhe na h-ainmidte ortha leis an ocras. Bhí an oidhche ag cur seaca go trom agus dimthig sean-daoine an Baile Loisgighte idir fir, mna is páisteidhe ó'n gort feuchaint an bhfeudfaidís aon punann do cheangal. Acht bhuaidh an oidhche ortha agus chaitheadar teicheadh.
    Bhí líon-tighe áirithe ar an mbaile agus bhiodh fear "an Clochain" ag imirt ortha. Nuair a chuadar san ó'n gort fuaireadar (?)
    Nóra Ni Cinneide
    An Baile Loiscthe, Co. Chiarraí